schilderen

Schilder je zelf, of laat je een vakman komen?
Waarom moet je eigenlijk je huis schilderen? Is schilderwerk laten doen duur? Hoe vaak moet ik de kwast hanteren? Over schilderwerk bestaan veel vragen. Het is een vak. Schilderwerkzaamheden zijn een must voor wie het huis netjes en mooi wil houden. Maar: laat je dat doen door de vakman of doe je dat zelf? En als je zelf aan de slag gaat, hoe pak je dat dan goed aan?

Inderdaad, het laten uitvoeren van schilderwerk aan je huis kost geld. Is een investering. Hoe je het ook wendt of keert: het is een must. Behalve het aspect netheid en uitstraing, is het ook nog eens goed ter bescherming van je woning. Wie om die reden voor het beste eindresultaat gaat, kiest voor een vakman. Waarom? Omdat je op die manier verzekerd bent van een huis dat lang(er) mooi en beschermd blijft. Of een schilder duur is? Doorgaans vraagt een gemiddelde schilder tussen de 30 en 35 euro per vierkante meter of hanteert hij een uurprijs van tussen de 39 en 45 euro per uur. Let wel, dit is exclusief verf, materiaal en btw. Spuitwerk kost zo tussen de zes en tien euro per vierkante meter, sauswerk wordt doorgaans voor tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter uitgevoerd. Een buitenschilder hanteert ook een vierkante meter prijs van zo’n veertig euro, wie per uur wil betalen, moet rekenen op tussen de veertig en vijftig euro per uur. Dat kan dus aardig in de papieren lopen. Maar: ga zelf maar eens aan de slag. Koop zelf eens verf, huur een schuurmachine of een steiger. Ga eens na hoe lang je zelf bezig bent. En dan is het eindresultaat nooit zo goed als dat van een vakman. Hoe goed je je best ook doet. Ben je er zeker van dat het inhuren van een vakman de beste optie is,.

Wie behalve de opties zelf doen of een vakman inhuren de optie ‘niets doen’ overweegt, zal op de langere termijn meer geld kwijt zijn. Niets doen is geen goede optie.

Je kunt soms best nog even wachten, maar je weet dat je toch op een bepaald moment moet: als het verf afbladdert bijvoorbeeld, als je ooit eens hagelwitte muur nu toch echt geel geworden is en er scheurtjes in het ooit eens zo zorgvuldig aangebrachte schilderwerk zijn onstaan.

Behalve minder fraai, betekent verouderd schilderwerk ook minder bescherming van je huis. Buitenschilderwerk biedt bescherming, ook tijdens extreem weer. Wie niet tijdig besluit de kwast ter hand te nemen, loopt simpelweg meer risico op schade aan het huis. Nog iets: als je van plan bent je huis zelf aan te pakken, wees je dan bewust van het feit dat dit niet een middagklusje is. Je moet er echt even de tijd voor nemen en ook voor maken. Ook als het gaat om de voorbereiding. Weet wat je wilt, kies goed materiaal, plan je werzaamheden en ga dan aan de slag.

Materiaal
Ga eerst eens rustig zitten, pak pen en papier en denk na over wat je precies van een nieuwe laag verf wilt voorzien en welke materialen je daarvoor nodig hebt. Besef goed welke ondergrond je gaat beschilderen, want elke ondergrond behoeft een andere soort verf. Andere kwestie kan de keuze tussen het gebruik van een roller of spuit zijn. En zo zijn er nogal wat opties mogelijk, tot aan een spuitmachine aan toe. Schilderwerk is bij uitstek werk dat voorbereiding vraagt. Goed voorbereid betekent sneller en gemakkelijker werken én – belangrijk- dat het geschilderde langer mooi blijft en dus lang(er) bescherming aan je huis biedt.

Voorbereiding
Het is ook een kwestie van voorbereiding. Het is geen kwestie van verf kopen en aan de slag gaan. Zo dient eerst de ondergrond bekeken en eventueel gerepareerd te worden. Vulmiddel is dan vaak onontbeerlijk. Vaak kun je prima over de verouderde verflaag schilderen, soms echter ook niet. Als je te maken hebt met barsten en afbladdering? Dan is het zeer aan te raden de oude verflaag te verwijderen. Ook is het zo dat je niet per definitie over alle oude verfsoorten kunt kwasten. Vooral in oude woningen wil dit nog wel eens voorkomen, omdat daar ‘vroeger’ is gewerkt met witkalk. Wie latexverf wil gaan gebruiken, zal deze witkalk zeker moeren verwijderen. Latexverf hecht namelijk niet op kalk. Ter geruststelling: de kalk is simpel met water en een borstel te verwijderen omdat kalk oplost in water. Is de kalk weg, breng dan een zogenaamd fixeermiddel aan. Pas dan kun je de latexverf op een goede manier aanbrengen.
Essenteel voor wie goed schilderwerk wil leveren, is een vetvrije ondergrond. Pas bij een vetvrije ondergrond zal de verf goed hechten. Uiterarad hoort ook schuren bij het ‘voorbereidingspakket’. Schuren betekent dat de verf beter gaat hechten.
Wie schilderen en verf zegt, zegt in een adem ook grondverf. Grondverf zorgt ervoor dat de onderlaag goed hecht. Pas ook nu op, want er is niet een soort grondverf. Elke te schilderen deel vraagt weer om een ander soort grondverf. Denk maar eens aan primer voor een metalen oppervlakte.

Alles in orde? Dan begint dus het echte werk. Voor wie een vakman te duur vindt en zelf aan de slag gaat, werk dan in elk geval veilig. Ben je bijvoorbeeld een ladder nodig? Zet die niet op zand, maar op een meer stabiele ondergrond. Doe geen slipprs aan, maar kies voor steviger schoeisel om de voeten. Kwast of roller? Een roller is meer geschikt voor grotere oppervlaktes. Voor het kleinere, nauwkeurige werk is een kwast een beter alternatief. Nog zoiets: wist je dat je altijd de verf eerst moet roeren voor je begint? Dit vanwege de garantie op een egale kleur. En wie een altijd dekkend resultaat verlangt, doet er goed aan twee lagen verf aan te brengen.

Is het einde in zicht? Moet de verf drogen? Wat doe je dan met de kwasten? Simpel, wikkel ze of in aluminiumfolie of zet ze in het water. Doe je dat niet, dan moet je andere kwasten aanschaffen als je verder wilt schildren. Het is toch al goed het materiaal goed op te ruimen. Schilderwerk is namelijk ook een kwestie van bijhouden. Van onderhouden. Tenminste twee keer per jaar het schilderwerk schoonmaken voorkomt dat je op korte termijn weer uitgebreid aan de slag moet. Dat schoonmaken kan gewoon met een vochtige doek overigens. Tijdens het schoonmaken kun je ook meteen het verfwerk controleren op scheurtjes, blaasjes en aanslag. Ontdek je dit soort dingen? Pak dan je materiaal en werk die plekjes meteen bij. Kwestie van schuren en weer kwasten. Ontdek je buiten bijvoorbeeld houtrot? Haal dan de rotte plekken weg en vul die plekken met vulmiddel. Doe je niets, dan zullen de beschadigde plekken zienderogen groter worden. Ook belangrijk voor het goed houden van je schilderwerk is de ventitaltie in je woning. Frisse lucht is goed. Voor jezelf maar ook ter voorkoming dat meer vochtige lucht voor aantasting van het schilderwerk zorgt. Bovendien zal schildrwerk in een vochtig huis (veel) eerder loslaten.

Concluderend; ga je zelf aan de slag, dan ben je inclusief voorbereiding nogal wat tijd kwijt. Als je dat niet ziet zitten of die tijd niet hebt, schakel dan een vakman in. Dan weet je bovendien zeker dat er met goed materiaal gewerkt wordt en weet je ook al zeker dat je langer kunt genieten van het schilderwerk.

Open chat
1
Chatten
Hoi, waarmee kan ik je helpen ?