Huis schilderen

De beste tips bij het schilderen van de woning
Een huis schilderen is ongetwijfeld een grote opdracht, die niet enkele enige voorbereiding, maar ook een zekere kennis en vaardigheid vereist. Als je de uitdaging wil aangaan en zelf je huis wil schilderen, dan is het belangrijk met een aantal zaken rekening te houden om het werk tot een goed einde te brengen.

Een huis schilderen is immers niet te vergelijken met het schilderen van één ruimte. Het werk duurt niet enkel langer, er zijn ook veel meer zaken die aandacht en energie vereisen, zodat het resultaat mooi én professioneel oogt. De volgende tips kunnen je in elk geval helpen bij het schilderen van de woning.

Tips bij het schilderen van de woning

Schilderwerken uitvoeren in de woning is een heuse opdracht. Een duidelijk stappenplan is dan ook essentieel om precies te weten wat er wanneer gedaan moet worden, in welke volgorde, enzovoort. Als je over een duidelijk plan beschikt, dan is het natuurlijk nog een kwestie van dit juist uitvoeren.

De volgende tips kunnen je echter helpen om nog meer uit de schilderwerken te halen, zodat het resultaat precies is wat je ervan had gehoopt.

1. Tips bij de voorbereiding van de schilderwerken

Voor je effectief kan gaan schilderen, is het belangrijk de te bewerken oppervlakken goed voor te bereiden. Doe genoeg voorwerk aan muren om deze egaal te maken, zodat het schilderen gemakkelijker gaat. Verwijder bladerende verf, blazen en kale plekken, en stop eventuele barsten bij de hoeken van kozijnen en ramen. Hier kan immers houtrot ontstaan. Controleer ook of de verf verweerd of dof is, vooral aan de zonnekant van de woning. Daar krijgt de verf het immers snel zwaar te verduren.

2. Voer een hechtproef uit

De beste manier om zeker te zijn dat de oude geschilderde ondergrond klaar is, is door middel van een hechtproef. Plak hiervoor eenvoudig een stuk tape op de verf en trek ze er snel weer af. Als er verf op de tape blijft zitten dan heb je te maken met een slechte hechting. Als meer dan één vierde van de verflaag op die manier reageert, dan moet de oude verflaag verwijderd worden. In dat geval is herstel immers meer werk dan het aanbrengen van een nieuwe laag.

3. Krabben of afbijten?

Vervolgens is er een onderscheid te maken tussen verf die binnen of buiten aangebracht wordt. Als je buitenshuis verf wil verwijderen, dan gaat dit het beste met een krabber en een schilderföhn. Hiermee moet je de warme lucht over het oppervlak blazen, tot er effectief blazen in de verf zelf komen. Op dat moment is de laag zacht genoeg om weg te krabben.

Gebruik hiervoor altijd een scherpe krabber en slijp deze regelmatig. Ook kan je een krabber gebruiken met verwisselbare mesjes. Binnenshuis verf verwijderen doe je echter beter met een afbijtmiddel, aangezien bij het verwijderen van de verf vaak dampen vrijkomen. Breng het middel goed aan met een kwastje, laat het inwerken en verwijder de verf vervolgens met een plamuurmes. Op plaatsen waar de aanslag van vet groter en onvermijdelijk is, gebruik je tenslotte best een krachtige ontvetter in plaats van gewone ammoniak.

4. Oppervlakken schuren

Voor je nieuw of kaal houtwerk kan gaan schilderen, is het belangrijk dit te bewerken met een grondlaag. Hierbij is het handig om een zogenaamde vuist- en vlakschuurmachine te gebruiken. Is de verflaag nog in goede staat, dan moet je deze ook ontvetten, bijvoorbeeld met watervast schuurpapier en water met ammoniak.

5. Barsten en houtrot behandelen

Houtrot kan ontstaan als water via een barst in de verf naar binnen dringt. Als je de bovenste laag afkrabt, dan is het eenvoudiger om de aangetaste plaatsen te zien. Enkele belangrijke stappen bij de behandeling van houtrot:

– Steek het aangepaste hout goed weg.

– Repareer de aangetaste plaats met een speciale reparatiemiddel.

– Houd het middel op verticale plaatsen goed op zijn plek. Gebruik hiervoor met huishoudfolie bedekte plankjes.

– Schaaf de reparatie na verharding goed bij. Schuur en schilder deze tenslotte ook als hout.

Houtverbindingen krijgen bijna altijd te maken met barsten in de verf. Het spreekt dan ook voor zich dat een grondige en aangepast behandeling van toepassing is.

– Steek barsten altijd in een U-vorm uit en maak de groef ten minste 5 mm breed en diep.

– Vul de groef vervolgens met acrylaat-kit. Deze is overschilderbaar en blijft altijd elastisch.

Belangrijk: afgekrabde verf bevat vaak stoffen die een belasting kunnen betekenen voor het milieu. Veeg de verf daarom altijd goed bij elkaar en breng ze naar een centraal inzamelpunt voor klein chemisch afval.

6. Plamuren, of niet,

Als je schilderwerken buiten uitvoert, dan plamuur je best niet. Plamuur is immers een zwak geheel en is dus kwetsbaar voor vocht en andere invloeden. Opvallende beschadigingen kan je echter wel wegwerken met een vulmiddel met twee componenten. Vermijd het gebruik van stopverf als je buiten gaat schilderen.

Plamuur is binnenshuis geen enkel probleem, maar zorg er wel voor dat je het dun aanbrengt. Enkele behandelingstips:

– Gebruik twee verschillende plamuurmessen. Op die manier kan je met het ene werken en met het andere een voorraad plamuur bijhouden.

– Gebruik een mes dat even breed of breder is dan de te bewerken oppervlakte. Maak bij hele grote oppervlakken gebruik van het breedste mes.

– Houd het mes altijd relatief plat bij het aanbrengen van plamuur.

– Schraap het plamuur vervolgens goed af door het mes iets rechter te houden.

– Breng op grotere oppervlakken verschillende banen plamuur overlappend aan.

– Zorg ervoor dat je niet te lang doorheen de plamuur strijkt, en schuur oneffenheden zo goed mogelijk weg.

Het beste halen uit schilderwerk

Het schilderen van een woning is een opdracht waar heel wat bij komt kijken. Het resultaat dat je bereikt is afhankelijk van aandacht voor de kleine details, en dat is dan ook waarom bovenstaande tips zo hulpvol kunnen zijn. Schilderwerk is meer dan gewoon schilderen: voorbereiding is minstens even belangrijk om het werk tot een goed einde te brengen en de uitstraling van de woning een niveau hoger te tillen.

 Naar boven
Open chat
1
Chatten
Hoi, waarmee kan ik je helpen ?